أقسام الوصول السريع ( مربع البحث )

Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 on saanut tartunnan


Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä, lähes 6 000 on saanut tartunnan – WHO:n tiedotustilaisuus siirtyi klo 18:aan

Kiinassa koronavirustartuntaan kuolleiden määrä on noussut 132:een, kertovat maan viranomaiset.

Hubein maakunnan terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 25 uutta kuolonuhria sekä 840 uutta tartuntatapausta.

Kiinan kansallinen terveyskomissio kertoi myöhemmin, että koronavirukseen sairastuneita on maassa vahvistetusti lähes 6 000 ihmistä. Kuolemantapauksia Kiinassa oli vielä tiistaina reilut 100 ja tartuntatapauksia yli 4 000.

Maailman terveysjärjestö WHO tiedottaa tänään koronavirustilanteesta klo 18.

Voit seurata lähetystä myös täältä.


Ensimmäiset evakuointilennot on tehty Japaniin ja Yhdysvaltoihin

Useat maat ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta alueilta, joille uusi virus on levinnyt.

EU:n komissio ilmoitti tiistai-iltana, että se aikoo lennättää kansalaisiaan Wuhanista viruksen vuoksi. Ensimmäisellä lennolla on noin 250 ranskalaista, ja toiselle lennolle osallistuu yli sata henkilöä muista Euroopan maista. Italia ilmoitti keskiviikkona järjestävänsä erikoislennon kansalaisilleen Wuhanista.

Noin 200 japanilaisen tilauslento on jo saapunut Japanin pääkaupunkiin Tokioon ja toisen on määrä lähteä matkaan keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.

Japanin terveysviranomaisten mukaan yhdeksän evakuoiduista on viety sairaalaan kuumeen ja yskän takia. Heistä kahdella on havaittu keuhkokuume, mutta koronavirustartuntaa ei ole vahvistettu.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan 240 Yhdysvaltain kansalaista lähti evakuointilennolla Wuhanista varhain keskiviikkona kohti Yhdysvaltoja.

Lähteet Valkoisesta talosta ovat kertoneet uutistoimisto Reutersille, että Valkoinen talo harkitsee kokonaan keskeyttävänsä lennot Kiinasta Yhdysvaltoihin viruksen takia.


============

British Airways ja suuri aasialainen lentoyhtiö lakkauttivat lennot Kiinaan – Nämä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet muutoksista


Kiinassa koronavirukseen on kuollut tähän mennessä 132 ihmistä ja keskiviikkona maan terveysviranomaiset vahvistivat 26 uutta kuolonuhria.

Taudin leviämisen myötä monet valtiot ovat pyytäneet kansalaisiaan välttämään turhaa matkustamista Kiinaan.

Myös monet lentoyhtiöt ovat ilmiottaneet joko lopettavansa Kiinaan suuntautuvan liikenteen tai vähentävänsä sitä. Seuraavat lentoyhtiöt ovat tähän mennessä ilmoittaneet muutoksista.

British Airways

Yhtiö ilmoitti keskiviikkona keskeyttävänsä välittömästi kaikki Manner-Kiinan-lennot. British Airways ilmoitti, että se haluaa noudattaa viranomaisten neuvoa, jonka mukaan Kiinaan matkustamista on syytä välttää.

Seoul Air

Eteläkorealainen halpalentoyhtiö Seoul Airon ilmoittanut lopettavansa toistaiseksi kaiken lentoliikenteen Kiinaan, uutistoimisto AP raportoi.

Lion Air

Kaakkois-Aasian konemäärältään suurin lentoyhtiö, indonesialainen Lion Air, tiedotti keskiviikkona keskeyttävänsä Kiinaan suuntautuvat tai sieltä lähtevät lennot. Keskeytys astuu voimaan lauantaina ja se vaikuttaa 15 kiinalaiseen kaupunkiin, joihin yhtiö operoi.

Cathay Pacific

Hongkongilainen lentoyhtiö sanoi alkuviikosta, että yhtiö laskee Kiinan-liikenteen alle puoleen normaalista. Lentojen määrää leikataan asteittain torstaista lähtien. Rajoitukset ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Finnair

Finnair peruu kolme viikoittaista lentoaan Helsingistä Pekingin Daxing-lentoasemalle ja kaksi viikoittaista lentoaan Helsingistä Nanjingiin helmi- ja maaliskuussa. Peruutuksiin päädyttiin, koska Kiina on keskeyttänyt kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille. Finnair jatkaa toistaiseksi päivittäistä liikennettä Pekingin Capital-lentoasemalle ja Shanghaihin. Yhtiö operoi edelleen myös Hongkongiin kaksi kertaa päivässä ja kahdesti viikossa Guangzhouhun.

Air France

Lentoyhtiö keskeytti kolmesti viikossa Wuhaniin operoineen liikenteen viime viikolla. Keskiviikkona yhtiö ilmoitti, että se jatkaa normaalia liikennettä Pekingiin ja Shanghaihin, mikä tarkoittaa yhteensä 23:a viikoittaista lentoa.

United Airlines

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö tiedotti tiistaina, että se vähentää Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä liikennettä kysynnän laskun vuoksi. Lentoja on ostettu vähemmän sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen terveysviranomaiset pyysivät kansalaisia välttämään turhaa matkustamista Kiinaan. United Airlinesin mukaan vähennys koskee helmikuun ensimmäiselle viikolle kaavailtuja Kiinan-lentoja.
===========


BBC: Wuhanista evakuoidut karanteeniin

Britannia aikoo laittaa satoja koronaviruksen takia Kiinasta evakuoituja kahden viikon karanteeniin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC(siirryt toiseen palveluun).

Britit eivät vielä ole aloittaneet evakuointeja Wuhanista ja sitä ympäröivästä Hubein provinssista. Alueella on tällä hetkellä arviolta 300 Britannian kansalaista.


Ikea sulkee puolet Kiinan liikkeistään
Ruotsalainen huonekalujätti Ikea ilmoitti keskiviikkona sulkevansa lähes puolet 30:tä liikkeestään Kiinassa koronaviruksen takia.

Kahvilaketju Starbucks kertoo sulkeneensa kaikki Hubein provinssissa sijaitsevat toimipisteensä kiinalaisen uudenvuoden ajaksi. Yhtiön mukaan arviolta puolet sen myymälöistä kiinni Kiinassa.

Tauti puhkesi keskisessä Kiinassa

Tauti on lähtöisin Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista. Suurin osa vahvistetuista kuolemantapauksista sekä tartunnoista on todettu Wuhanissa.

Tartuntoja on todettu myös muualla maailmassa, enimmäkseen muissa Aasian maissa. Kourallinen tapauksia on todettu Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Tiistaina kerrottiin koronaviruksen tarttuneen ihmisestä toiseen ensimmäistä kertaa Euroopassa, kun Saksassa vahvistettiin neljän ihmisen sairastuneen tautiin samassa työpaikassa.

Suomessa toinen tautiepäily

Suomessa raportoitiin myöhään tiistai-iltana uudesta koronavirusepäilystä. Tulokset kiinalaisturistista otetuista näytteistä saataneen keskiviikkopäivän aikana. Myös perjantaina Suomessa oli virusepäily, joka lopulta osoittautui vääräksi.

==============

Kiinalainen matkailija tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – tutkimustulokset saadaan kello 18:aan mennessä


Kiinalainen matkailija on tuotu Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle eristykseen koronavirusepäilyn vuoksi.

Matkailija on kotoisin Wuhanin alueelta, josta hän on lähtenyt viisi vuorokautta sitten, ja hän on sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas STT:lle.

Matkailija oli hakeutunut alun perin Ivalon terveyskeskuksen päivystykseen. Broas kertoo, että kyseessä on 32-vuotias nainen ja hänen kuntonsa on kohtuullisen hyvä.

Potilaasta on otettu näytteet, ja ne on lähetetty Helsinkiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) tutkittavaksi.

– Tuloksia odotetaan noin iltakuuteen mennessä, sanoo Markku Broas STT:lle.

Koronaviruksen oireet ovat samantyyppisiä kuin influenssassa ja muissa flunssissa. Potilas täytti kuitenkin kolme kriteeriä varotoimenpiteille, eli hän on tulossa Wuhanista, hänellä on hengitystieinfektio-oireita sekä kuumetta.

Broasin käsityksen mukaan kyseessä on lomamatkailija, mutta tämän tarkka matkareitti ja mahdolliset muut olinpaikat Suomessa ennen Ivaloon tuloa ovat vielä selvittämättä.

Suurin osa koronavirustartunnoista on peräisin Wuhanin kaupungista Kiinasta ja sen ympäristöstä. Wuhanin koronavirukseen kuolleiden määrä Kiinassa on noussut 132:een. Ivalossa epäiltiin viime viikolla koronavirusta kahden muun kiinalaismatkailijan tapauksessa, mutta epäilyt paljastuivat aiheettomiksi.


===========

Asiantuntijat varoittavat, että virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ennestään tuntematon koronavirus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita ja on geneettisesti samankaltainen kuin 2000-luvun alussa Kiinassa jyllännyt sars-virus. Tällä hetkellä koronavirustartuntojen määrä on ohittanut sars-epidempian tautitapaukset.حجم الخط
+
16
-
تباعد السطور
+
2
-