أقسام الوصول السريع ( مربع البحث )

Koronavirus levisi myös Ruotsiin ja Venäjälle, Britanniassa kaksi tartuntaa, Italiaan hätätila taudin takia


Koronavirus levisi myös Ruotsiin ja Venäjälle, Britanniassa kaksi tartuntaa, Italiaan hätätila taudin takiaLapissa 10 ihmistä karanteenissa Wuhanin koronaviruksen takia – 14:ää virukselle altistunutta tavoitellaan aktiivisesti


Kiinalaisen virkamiehen mukaan hidas reagointi pahensi virusepidemiaa
Ruotsissa on vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta. Se tuli ilmi maan eteläosassa Jönköpingissä.


Aftonbladetin mukaan potilas on nainen, joka on vieraillut Kiinassa Wuhanin alueella. Hänelle oli ilmaantunut oireita kotiinpaluun jälkeen, jolloin hän otti yhteyttä terveydenhoitohenkilöstöön.

Venäjä sanoo evakuoivansa kansalaisensa Kiinan Wuhanista sekä Hubein maakunnasta. Myös Hainanin saarella lomailevat noin 2  600 venäläistä tuodaan kotiin, kertoi apulaispääministeri Tatjana Golikova.

Golikova kertoi myös, että Siperiassa on tullut ilmi kaksi koronavirustapausta. Kyseessä ovat Venäjän ensimmäiset tautitapaukset. Tartunnan saaneet ovat Kiinan kansalaisia, jotka on Golikovan mukaan pantu eristykseen.

Koronavirukseen on kuollut ainakin 213 ihmistä, ja lisäksi liki 10 000 on sairastunut. Tauti on levinnyt jo pitkälti yli 20 maahan. Kaikki kuolleet ovat kiinalaisia.

Britannian terveysviranomaiset ilmoittivat tänään, että kahdella ihmisellä oli todettu koronavirustartunta. Kyseessä ovat ensimmäiset varmistetut tartunnat maassa. Molemmat sairastuneet kuuluvat samaan perheeseen, ja heidät on kuljetettu hoitoon.

Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n edustajan Chris Whittyn mukaan Britannia on hyvin varautunut torjumaan viruksen leviämisen, eikä viruksen löytyminen maasta ollut yllätys.

Italian hallitus on julistanut maahan hälytystilan Wuhanin koronaviruksen takia. Tänään tehdyllä julistuksella on määrä nopeuttaa toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Eilen Italia ilmoitti lopettavansa kaikki lentoyhteydet Kiinaan. Päätös lentoyhteyksien katkaisusta tuli sen jälkeen, kun kahdella Italiassa lomailevalla kiinalaisella turistilla oli todettu koronaviruksen tartunta.

Euroopasta on tähän mennessä löytynyt kaikkiaan toistakymmentä sairastunutta. Heistä yksi on Suomen Lapissa lomailemassa oleva kiinalainen nainen.

Kiinan viivästynyt reagointi löytyneeseen uuteen koronavirukseen pahensi epidemiaa, sanoo Wuhanin kommunistisen puolueen edustaja Ma Guoqiang.

Hän sanoo tuntevansa syyllisyyttä, katumusta ja itsehalveksuntaa. Jos aiemmin olisi otettu käyttöön tiukemmat valvontakeinot, tilanne olisi parempi kuin nyt, Ma sanoi valtiollisen tv-yhtiön CCTV:n haastattelussa.

Useat maat ovat ryhtyneet tänään kiireellisiin toimiin uuden koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Ulkomaat ovat myös lennättäneet kansalaisiaan pois viruksen lähtöpaikkana pidetystä Wuhanista Kiinassa.

Britannian ilmavoimien kentälle Brize Nortoniin laskeutui tänään iltapäivällä Wuhanista tullut tilauslentokone, jonka kyydissä oli 83 brittiä ja 27 muuta ihmistä. Kaikki koneessa olleet joutuivat kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Myös Ranskan Wuhanista evakuoimat ihmiset saapuivat tänään Ranskaan.

Saksa puolestaan kertoi tänään lähettäneensä koneen kohti Wuhania evakuoimaan toistasataa saksalaista. Kone palaa Saksaan huomenna, ja evakuoidut viedään kahdeksi viikoksi karanteeniin sotilastukikohtaan.

Puolan lentoyhtiö LOT kertoi niin ikään lähettävänsä tänään matkustajakoneen Pekingiin puolalaisten ja muiden EU-maiden kansalaisten evakuointia varten.

Suomen ulkoministeriö on päivittänyt tänään Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan. Sen mukaan matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan tulee välttää.

Ulkoministeriö myös suosittelee kiinnittämään huomiota käsi- ja yskimishygieniaan, välttämään eläinkontakteja ja varsinkin toreja, joilla myydään eläviä eläimiä. Lisäksi ministeriö muistuttaa, että Kiinan viranomaiset ovat rajoittaneet merkittävästi liikkumista Hubein maakunnassa Wuhanissa ja muissa kaupungeissa koko Kiinassa.

Japani on kehottanut kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan. Maan pääministeri Shinzo Abe kertoi matkustusvaroituksen tason nostosta. Japani on jo aiemmin antanut järeämmän matkustusvaroituksen, joka koskee Kiinan Hubein maakuntaa: kaikkea matkustamista sinne kehotetaan välttämään.

Japani on myös ottamassa käyttöön määräykset, jotka antavat viranomaisille mahdollisuuden estää mahdollisilta koronaviruksen kantajilta pääsyn maahan.

Etelä-Korea evakuoi yhteensä 368 ihmistä Wuhanista, ja he kaikki pysyvät tilapäismajoituksessa pääkaupunki Soulin ulkopuolella tulevat kaksi viikkoa.

– He eivät saa poistua. Kaikki vierailut heidän luokseen ovat myös kiellettyjä, sanoi maan apulaisterveysministeri Kim Gang-lip.

Jincheonin ja Asanin kaupungeissa, missä evakuoidut ovat tilapäismajoituksessa, on vastustettu kiivaasti Wuhanista tuotujen tuloa. Aikaisemmin tällä viikolla Kimin kimppuun hyökättiin, kun hän kävi Jincheonissa.

Etelä-Korea aikoo evakuoida vielä 300 kansalaistaan lisää Wuhanista lähipäivinä.


====================

Lapissa 10 ihmistä karanteenissa Wuhanin koronaviruksen takia – 14:ää virukselle altistunutta tavoitellaan aktiivisesti
Lapissa ei ole ilmennyt ainakaan toistaiseksi uusia Wuhanin koronavirustartuntoja.

Lapin keskussairaala on ottanut karanteeniin kaksi uutta Wuhanin koronavirukselle altistunutta. Lapin sairaanhoitopiirin edustajat kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Uudet altistuneet ovat edelleen Lapissa.

– He ovat meidän tietojemme mukaan Hollannista, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo.

Karanteenissa on nyt kymmenen ihmistä. Heistä neljä on sairaalassa ja kuusi kotikaranteenissa tai karanteenissa kodinomaisessa tilassa, esimerkiksi hotellin huoneistossa, Broas vahvistaa STT:lle.

Karanteenissa on neljä suomalaista ja kuusi ulkomaalaista.

Yhteensä 14 koronavirukselle altistunutta on yhä tavoittamatta, mutta heitä tavoitellaan aktiivisesti. Lapin keskussairaalan mukaan THL tekee arvioita lopuista altistuneista ja yrittää tavoittaa heitä.

Kaikkien loppujen altistuneiden tavoittamisessa on vaikeuksia, sillä nimitiedot ovat hajanaisia ja sirpaleisia, Broas kertoo.

– Meillä on tiedossa etunimiä ja nimimerkkejä, mutta niiden perusteella voidaan ajatella, että (altistuneet ovat kotoisin) Aasiasta Eurooppaan. Hyvin monesta maasta, Broas kuvailee.

Sairastuneen kanssa samoihin tapahtumiin osallistuneet matkailijat ovat saattaneet ilmoittautua ryhmänä yhden ryhmäläisen nimimerkillä tai etunimellä. Altistuneet matkailijat olivat olleet viime maanantaina yhteensä kolme ja puoli tuntia linja-autossa sekä matkailuohjelmassa ulkoilmassa.

– Kenelläkään ei ole tiedossa, keitä nämä ovat tarkalleen olleet. Tämä on se haaste, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela sanoo.

Jokela lisää, että työtä jatketaan, kunnes kaikki on saatu tavoitettua tai kunnes altistumisen kahden viikon varoaika on mennyt umpeen.

Aiemmin tänään kerrottiin, ettei kahdella Lapin keskussairaalassa karanteenissa olevalla ihmisellä ole koronavirusta. Heidän tutkitut näytteensä antoivat tartunnasta negatiivisen tuloksen, mutta he pysyvät yhä karanteenissa.

Näytteitä on yhteensä otettu kolme, ja yhden ihmisen näytteen tulos pitäisi tulla myöhään tänään.

Kaikilta karanteenissa olevilta ei ole otettu näytettä.

– Näyte otetaan vain erityisharkinnan mukaan. Silloin myös mietitään, onko ollut jonkinasteisia hengitystieoireita, Broas sanoo.

Uusia näytteitä otetaan tarpeen mukaan. Jos altistuneilla ilmenee oireita, uusia näytteitä toki otetaan, Broas lisää.

Koronavirukseen sairastuneen kiinalaisnaisen tila on edelleen hyvä.

– Ensi viikon alussa päästään arvioimaan, onko eristys ollut riittävä, onko tauti parantunut ja voidaanko harkita eristyksen purkua sekä potilaan kotiutumista, Broas kertoo.

Sairaalassa ja kotikaranteenissa olevien kahdeksan altistuneen lisäksi myös kaksi hoitohenkilökuntaan kuuluvaa on kotikaranteenissa, eli he tekevät etätöitä kotona kahden viikon ajan.

Kotikaranteenissa oleville altistuneille tehdään päivittäin oirearviointi. Sen voi tulla tekemään terveydenhuollon ammattilainen, mutta tarvittaessa sairaalasta voidaan olla karanteeniin yhteydessä myös puhelimitse.

Eilisessä infotilaisuudessa Broas ja sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kehuivat henkilöstön nopeutta taudin arvioinnissa. Näin ollen tartuntariski henkilöstön kohdalla on heidän mukaansa pieni ja karanteeni on vain varotoimi potilaiden turvaamiseksi.

Jokela huomautti, että normaalisti karanteeni tarkoittaisi nimenomaan kotona pysymistä. Ulkomaisten matkailijoiden kohdalla tällaista mahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

– He ovat suhtautuneet erittäin asiallisesti ja ovat huojentuneita, että asiaa käydään läpi, Broas kuvaili eilen.

Kysyttäessä karanteenien kustannuksista Jokela vastasi, että normaalitilanteessa EU:n ulkopuolelta tulevat potilaat vastaavat hoitonsa kustannuksista itse. Tartuntatautilainsäädäntöön perustuva pitkäkestoinen eristys kuitenkin hänen mukaansa tarkoittaa, että viimekätinen kustannusvastuu on valtiolla.


===================

Kiinalaisen virkamiehen mukaan hidas reagointi pahensi virusepidemiaaحجم الخط
+
16
-
تباعد السطور
+
2
-