Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt , UM: Suomalaiset pääsevät kotiutuslennoille Kiinasta mahdollisesti viikonlopun aikana


Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt: Kiinassa lähes 10 000 tartuntaa, kuolleita 213 – sairastumisia 23 maassa


UM: Suomalaiset pääsevät kotiutuslennoille Kiinasta mahdollisesti viikonlopun aikanaFinnair peruu kaikki lentonsa Manner-Kiinaan koronaviruksen takia


Ei uusia koronaviruslöydöksiä Lapin keskussairaalassa===========
Koronavirus lähti leviämään Kiinan Wuhanista joulukuun lopussa.
Tartuntoja on todettu maailmanlaajuisesti lähes 10 000, joista valtaosa Kiinassa.
Tartuntoja on ollut 23 maassa.
Finnair ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki lennot Manner-Kiinaan.
Paljonko sairastuneita ja kuolleita on?
Virus leviää nopeasti ja uusia tartuntoja todetaan jatkuvasti lisää.

Perjantaiaamuna Kiinan viranomaiset raportoivat 2 000 uudesta vahvistetusta tartunnasta. Manner-Kiinassa todettuja tartuntoja oli perjantaiaamuun mennessä ainakin 9 692. Muualla maailmassa tartuntoja oli 136.

Virukseen on kuollut yhteensä 213 ihmistä, kaikki Kiinassa.

Tartuntoja voi olla myös paljon virallisia tietoja enemmän. Maanantaina Hongkongin yliopiston tutkijat arvioivat South China Morning Post(siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että Wuhanissa sairastuneita olisi jo viikko sitten ollut yli 44 000.

Mihin maihin virus on levinnyt?
Koronavirusta on perjantaihin mennessä todettu 23 maassa. Manner-Kiinan ulkopuolella tartuntoja oli todettu yli 130. Uusimmat kaksi tartuntaa vahvistettiin Britanniassa perjantaina.

Euroopassa vahvistettuja tartuntoja on ollut Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Britanniassa ja Suomessa. Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa virustartunta vahvistui keskiviikkona.

Suurin osa vahvistetuista tartunnoista Kiinan ulkopuolella on todettu ihmisillä, jotka ovat vierailleet Kiinan Wuhanissa. Vain muutamissa tapauksissa virus on tarttunut ihmisestä toiseen.

Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 31.1.2020
Koronavirustapaukset eri maissa, tilanne 31.1.2020Lähde: AFP, Reuters, grafiikka Leena Luotio / Yle
Miten Kiina on reagoinut virukseen?
Kiina on asettanut karanteeniin miljoonia ihmisiä estääkseen koronaviruksen leviämisen. Lähes 60 miljoonaa ihmistä on käytännössä saarrettu Hubein maakunnassa.

Myös kiinalaisten lomia on pidennetty ja Kiinan pörssit ovat suljettuna. Rahoitusmarkkinoiden piti uudenvuoden lomien jäljiltä avautua uudelleen perjantaina, mutta ne pysyvät suljettuina maanantaihin asti.

Shanghai on rajoittanut yritysten liiketoimintaa 9. helmikuuta asti.

Myös Kiinan kansallisen jalkapalloliigan alkua on lykätty epidemian vuoksi.

Miten muut maat ovat reagoineet virukseen?
Yli 20 lentoyhtiötä eri puolilla maailmaa on keskeyttänyt tai perunut lentoja Kiinan suuriin kaupunkeihin ja niistä pois.

Suomessa Finnair ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta. Jo aiemmin Finnair on keskeyttänyt lentonsa Pekingin Daxing-lentokentälle ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti.

Muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Japani, Singapore, Etelä-Korea, Indonesia, Australia ja EU ovat evakuoineet tai aikeissa evakuoida kansalaisiaan Kiinasta.

Perjantaiaamuna Suomen aikaa evakuointilentoja saapui Kiinasta Britanniaan, Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Maat aikovat myös asettaa kansalaisensa evakuoinnin jälkeen karanteeniin mahdollisen tartuntavaaran poissulkemiseksi.

Esimerkiksi Australia on ilmoittanut eristävänsä koronavirusalueilta evakuoitavat kansalaisensa kahden viikon karanteeniin Joulusaarelle 1 400 kilometrin päähän mantereesta.

Venäjä ilmoitti torstaina sulkevansa Kiinan vastaisen rajansa varotoimena. Monien maiden, myös Suomen, ulkoministeriöt ovat kehottaneet kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Wuhanin maakuntaan.

Maailman terveysjärjestön jäseniä istuu pöydän ääressä tiedotustilaisuudessa.
Maailman terveysjärjestö WHO julisti viruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi kokouksessaan torstaina. AOP
Kuinka vaarallinen virus on?
Koska virustyyppi on uusi ja sen leviäminen on alkanut vasta vähän aikaa sitten, kaikkea viruksesta ei vielä tiedetä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan pahin uhka on viruksen leviäminen maihin, joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikkoja. WHO:n mukaan kansainvälistä kauppaa tai matkustamista ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa viruksen vuoksi.

Torstaina WHO julisti viruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Tämänhetkisten tietojen mukaan koronavirus ei ole yhtä tappava kuin vuosisadan alussa levinneet sars- ja mers-virukset. Sars-virus tappoi maailmanlaajuisesti noin 800 ihmistä.

Toisin kuin sars, koronavirus saattaa olla tarttuva jo ennen kuin potilaalla on oireita, mikä voi nopeuttaa viruksen leviämistä. Koronavirustapauksia onkin todettu enemmän kuin sars-tapauksia.


=============

Kiinassa olevia suomalaisia pyritään viikonlopun aikana kotiuttamaan muiden Euroopan valtioiden järjestämillä kotiutuslennoilla, kerrotaan Suomen ulkoministeriöstä STT:lle.

Ulkoministeriön mukaan kaikkiin matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin on oltu yhteydessä sekä tiedusteltu heidän halukkuuttaan ja suostumustaan lähteä pois Kiinan Hubein maakunnasta.

Ministeriön konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamies Raimo Pahkasalo kertoo, että alueella on yhä kourallinen suomalaisia, jotka hyvin todennäköisesti pääsevät kotiutuslennoille loppuviikon aikana. Pahkasalon mukaan lennot keskittyvät tällä hetkellä Wuhanin kaupunkiin.

Ulkoministeriön tiedossa ovat ainakin Ranskan, Saksan ja Britannian järjestämät kotiutuslennot.

– Toki voi tulla muitakin maita, mutta katsotaan, miten tilanne etenee, Pahkasalo sanoo.

Suomi ei ole järjestämässä omaa lentoa, sillä Kiinan koronavirustapausten polttopisteenä olevassa Wuhanin miljoonakaupungissa ja Hubein maakunnassa on vain vähän suomalaisia.

Pahkasalo kertoo, että kymmenkunta ihmistä on tehnyt ulkoministeriölle vapaaehtoisen matkustusilmoituksen Hubein maakuntaan. Osa heistä on jo ehtinyt poistua alueelta.

Kotiutettavia voi odottaa karanteeni Euroopassa
Ulkoministeriön mukaan Euroopan valtioiden järjestämät kotiutuslennot ovat jo käynnissä. Kiinasta kotiutettavista suomalaisista UM ei voi paljastaa, milloin he tulevat ja minne he menevät. Palautuksia mutkistavat lisäksi myös mahdolliset karanteenit, jotka voivat odottaa palautusta järjestävässä maassa.

– Jokaisella maalla on omat karanteenimääräyksensä, jotka perustuvat maan omaan lainsäädäntöön ja tartuntatautimääräyksiin, Pahkasalo kertoo.

Ulkoministeriöstä on aikaisemmin kerrottu, että kotiutuslennolle pääsevät ainoastaan oireettomat matkustajat. Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että Hubein maakunnassa olevilla suomalaisilla olisi ollut koronavirukseen viittaavia oireita.


=================

Finnair peruu kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.-29. helmikuuta. Se lentää asiakkaita kotiin 6. helmikuuta asti.

Lennot Guangzhounin perutaan jo 5. helmikuuta alkaen.

Uusia varauksia Manner-Kiinan lennoille ei oteta vastaan 31.1.–29.2.

Finnairin jo aiemmin kertoma päätös perua Pekingin Daxing-kentän lennot ja Nanjingin lennot määräajaksi maaliskuun loppuun asti on edelleen voimassa. Finnairin lennot Hongkongiin jatkuvat normaalisti.

– Euroopassa ja Kiinassa matkustavien asiakkaidemme pitää voida palata kotiinsa, ja sama koskee henkilöstöämme. Nämä lennot ovat välttämättömiä, sillä vaihtoehtoisia lentoja Euroopan ja Kiinan välillä on nyt kovin vähän, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt tiedotteessa(siirryt toiseen palveluun).

– Huomioimme lentojen operoinnissa kaikki terveysviranomaisten ohjeistukset ja ryhdymme myös erityistoimiin matkustajien ja miehistön terveydestä huolehtimiseksi, Schildt jatkaa.

Finnairilla on tällä talvikaudella normaalisti 35 viikkovuoroa Helsingistä Kiinan kohteisiin.

Finnair seuraa tarkasti koronavirustilannetta sekä sen vaikutuksia Finnairin verkostoon ja käy asiasta tiivistä keskustelua vastuullisten viranomaisten kanssa. Päätökset lentojen aloittamisesta 29.2. jälkeen tehdään myöhemmin.


===========

Lapin keskussairaalassa ei ole löydetty uusia koronavirustapauksia. Keskussairaalassa karanteenissa olevalta kahdelta henkilöltä keskiviikkona otetut näytteet osoittautuivat negatiivisiksi. Henkilöt ovat altistuneet pitkäkestoisesti Wuhan-koronavirukselle.

Tulokset saatiin myöhään torstai-iltana. Tänään odotetaan testiluloksia vielä kolmannelta henkilöltä. Näytteen tuloksen odotetaan valmistuvan tänään illalla.

Karanteeni jatkuu varoajan loppuun
Sairaalassa on hoidettavana yksi kiinalainen koronaviruspotilas, jonka vointi ja yleistila on edelleen hyvä. Kaikkiaan sairaalassa on neljä altistunutta henkilöä karanteenissa, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Heidän lisäkseen neljä henkilöä on kotikaranteenissa mahdollisen altistuksen vuoksi. Sairaala selvittää myös 16 ulkomaalaisen henkilön nimitietoja mahdollisen altistuksen vuoksi.

Nyt karanteenissa olevia henkilöitä saatetaan testata myöhemmin uudestaan tarpeen niin vaatiessa. Uusia näytteitä otetaan tarvittaessa oireiden ja riskiarvion edellyttämällä tavalla., kertoo Broas.

– Vaikka näyte on negatiivinen tässä välillä, niin ei se ei poista karanteenia.
الاستاذ احمد مهدي
الاستاذ احمد مهدي
الاستاذ احمد مهدي كاتب مقالات ، احب التدوين ، واحاول بكل جهد ان اقدم لكل الطلاب ما هو مفيد لهم واتمنى لكم دوام النجاح والتوفيق محبكم الدائمي ( احمد مهدي شلال ) مقالات منوعه - اخبار تربويه ومنوعه - دروس رياضيات - العاب وترفيه
تعليقات