Ensi viikolla sää kylmenee talven tuntu piipahtaa myös etelässä , Viikonloppu on vielä epävakainen ja etelässä hyvinkin lauha

Ensi viikolla sää kylmenee – talven tuntu piipahtaa myös etelässä

Viikonloppu on vielä epävakainen ja etelässä hyvinkin lauha. Useita sadealueita liikkuu Suomen yli pohjoiseen.

Mennyt tammikuu oli monin tavoin poikkeuksellinen. Etelässä lunta oli harvinaisen vähän ja Lapissa vastaavasti ennätyksellisen paljon. Kulunut kuukausi oli etelässä myös poikkeuksellisen lauha. Eikä terminen talvi ole Ilmatieteen laitoksen mukaan(siirryt toiseen palveluun) vielä edes alkanut etelässä tai lännessä.


Viikonloppuna matalapaine pitää sään edelleen epävakaisena. Useita sadealueita liikkuu Suomen yli pohjoiseen. Etelässä sataa vettä tai räntää, muutoin sateet ovat pääasiassa lunta. Paikoin voi sataa myös jäätävää tihkua ja keli onkin laajalti huono.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla säätyypissä tapahtuu muutos kylmempään suuntaan. Suomen yllä oleva laaja matalapaineen alue väistyy itään ja pohjoistuuli tuo kylmää ilmaa koko maahan. Maanantaista eteenpäin lämpötilat ovat lähes koko maassa päivisinkin pakkasen puolella. Ainoastaan lounaassa ja etelärannikolla lämpötila voi käväistä päivisin plussan puolella. Öisin pakkasta on koko maassa. Pohjoisessa pakkasta on tulevalla viikolla kireimmillään 15...25 astetta ja etelässäkin 4...8 astetta.


Näillä näkymin pakkassää ei jatku etelässä kuitenkaan kovin pitkään. Ensi viikon lopulla lounaistuuli voimistuu jälleen ja Suomeen virtaa lauhaa sekä kosteaa ilmaa. Lämpötila kohoaa etelä- ja keskiosassa maata laajalti jälleen plussan puolelle.

Sademäärät ovat tulevalla viikolla kuivan ja kylmän pohjoistuulen myötä vähäisiä. Loppuviikon lauhtumisen myötä myös sateet yleistyvät.


Sää jatkuu epävakaisena

Etelässä on aluksi lauhaa. Maan keski- ja pohjoisosaan sataa lisää lunta. Alkuviikolla pohjoisesta virtaa kylmää ilmaa koko maahan.


Lauantaina sää on pilvistä ja epävakaista. Useampia sadealueita liikkuu Suomen yli pohjoiseen. Iltapäivällä etelässä ja lännessä sataa vettä tai räntää, muutoin sateet ovat lunta. Sunnuntaiaamuun mennessä lunta kertyy Perämereltä Keski-Suomen kautta kaakkoon yltävälle alueelle 5...10 cm.

Sunnuntaiksi lumisateet siirtyvät itään ja pohjoiseen ja lunta kertyy viiden senttimetrin molemmin puolin. Etelässä on lauhaa ja sataa tihkua. Länsirannikolla on suurelta osin poutaa ja aurinkokin voi näyttäytyä, illemmalla sää poutaantuu myös etelässä.

Maanantaiyönä matalapaine väistyy hiljalleen itään ja alkuviikolla sää poutaantuu. Samalla pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa eteläänkin ja lämpötila laskee pakkasen puolelle koko maassa.


============

Sääennusteiden aluejako

Sääennusteiden aluejako herättää usein keskustelua ja kysymyksiä. Mihin alueeseen esimerkiksi pääkaupunkiseutu kuuluu? Missä on maan keskiosa?


Virallisissa Ilmatieteen laitoksen laatimissa sääennusteissa käytetään Ilmatieteen laitoksen laatimaa aluejakoa sääennusteissa. Suomi jaetaan ennusteissa joko itä- länsisuuntaisesti tai etelä-pohjoissuuntaisesti. Se miten Suomi kulloinkin ennusteissa jaotellaan riippuu vallitsevasta ja ennustetusta säästä. Mikäli esimerkiksi sadealue leviää Suomeen lännestä, on länsi-itäsuuntainen jako luontevin. Säätilanteesta riippuen alue tai paikkakunta voi siis kuulua eri ennusteissa useaan eri alueeseen. Esimerkiksi Keski-Suomen maakunta kuuluu toisaalta maan keskiosaan ja toisaalta myös maan länsiosaan.

TV-ennusteissa on pohjana em. virallinen aluejaottelu. Television säälähetyksissä on mukana kuitenkin myös sääkartta, ja niinpä tällöin käytetään usein myös muita ilmaisuja kertomaan sään vaikutusalueesta.  Tällöin sääennuste koostuu sekä meteorologin puheesta, että kartan tuomasta informaatiosta.

Ja loppuun vielä vastaus kysymykseen: pääkaupunki seutu on maan länsiosaa sekä maan eteläosaa. Maan keskiosa on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuolella sekä maan eteläosan pohjoispuolella. Oheisessa listauksessa on lueteltu ennustealueet sekä niihin kuuluvat maakunnat.

Itä-länsisuuntainen aluejako

Maan länsiosaan kuuluvat seuraavat maakunnat:

Ahvenanmaa
Varsinais-Suomi
Satakunta
Uusimaa
Kanta-Häme
Päijät-Häme
Pirkanma
Keski-Suomi
Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Keski-Pohjanmaa
Maan itäosaan kuuluvat:

Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Etelä-Savo
Pohjois-Savo
Pohjois-Karjala
Pohjois-eteläsuuntainen aluejako

Maan eteläosaan kuuluvat:

Ahvenanmaa
Varsinais-Suomi
Uusimaa
Kanta-Häme
Päijät-Häme
Kymenlaakso
Etelä-Karjala
Maan keskiosaan kuuluvat:

Satakunta
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Keski-Pohjanmaa
Keski-Suomi
Etelä-Savo
Pohjois-Savo
Pohjois-Karjala
Maan pohjoisosaan kuuluvat:

Pohjois-Pohjanmaa
Kainuu
Lappi
Maan pohjoisosa voidaan jaotella ennusteessa tarpeen vaatiessa maakuntien mukaan. Lisäksi Lappi voidaan jaotella kunnittain sekä itä-länsisuuntaisesti tai etelä-pohjoissuuntaisesti


================


الاستاذ احمد مهدي
الاستاذ احمد مهدي
الاستاذ احمد مهدي كاتب مقالات ، احب التدوين ، واحاول بكل جهد ان اقدم لكل الطلاب ما هو مفيد لهم واتمنى لكم دوام النجاح والتوفيق محبكم الدائمي ( احمد مهدي شلال ) مقالات منوعه - اخبار تربويه ومنوعه - دروس رياضيات - العاب وترفيه
تعليقات