أقسام الوصول السريع ( مربع البحث )

Lähes 260 ihmistä on kuollut Kiinassa , Vertasimme koronavirusta maailmalla , Koronavirukselle altistuneista

Lähes 260 ihmistä on kuollut Kiinassa koronavirukseen, sairastuneiden määrä lähenee 12 000:ta

Vertasimme koronavirusta maailmalla riehuneisiin tauteihin – katso, mitä virus ihmisessä aiheuttaa

Koronavirukselle altistuneista tavoitettu 14 – yhä 10 altistunutta löytämättä







Lähes 260 ihmistä on kuollut Kiinassa koronavirukseen, sairastuneiden määrä lähenee 12 000:ta




Kiinassa yhteensä 259 ihmistä on kuollut koronavirukseen. Viruksen ydinalueella Hubein maakunnan viranomaiset kertoivat aikaisin lauantaina, että uhriluku oli kasvanut yli 40:llä.

Todettujen tartuntojen määräksi maa kertoo lähes 11 800. Koko maassa tartuntojen määrän kerrotaan nousseen perjantaista yli kahdella tuhannella. Hubein maakunnan tuoreet tiedot kertovat yli 1 300 uudesta tartunnasta.

Kiina on viimeisen viikon aikana raportoinut päivittäin nousevista kuolleiden sekä todettujen tartuntojen määristä. Ensimmäiset tiedot uudesta koronaviruksesta saatiin Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista joulukuun lopulla.

Kiinan pääministeri Li Keqiang esitti lauantaina Euroopan unionille pyynnön auttaa pikaisessa sairaalatarvikkeiden hankinnassa Euroopasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinassa valtaa pitävän kommunistisen puolueen wuhanilainen edustaja sanoi perjantaina, että paikalliset viranomaiset toimivat liian hitaasti viruksen leviämisen estämisessä.

– Jos tiukkoihin rajoitustoimiin olisi ryhdytty aiemmin, tilanne olisi nyt parempi, Ma Guoqiang sanoi kiinalaisen CCTV-televisiokanavan mukaan.

Kiinan keskushallinto turvautui massiivisiin, kokonaisia kaupunkeja koskeviin eristyspäätöksiin vasta viime viikolla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinassa kansalaisten kritiikki ja turhautuminen on kohdistunut toistaiseksi lähinnä Wuhanin ja Hubein maakunnan paikallisviranomaisiin. Tyytymättömyydestä voi kuitenkin saada vielä osansa myös presidentti Xi Jinping, joka on kutsunut leviävää virusta demoniksi, jonka maa pystyy kukistamaan.

Myös Suomi kehottaa välttämään Hubeita
Maailman terveysjärjestö WHO julisti torstaina uuden koronaviruksen leviämisen kansainväliseksi terveysuhaksi. Virusta on tavattu Kiinan lisäksi yli 20 maassa. WHO ei kuitenkaan toistaiseksi suosittanut matkustuskieltoja.

Sen sijaan lukuisat maat ovat sittemmin neuvoneet kansalaisiaan välttämään Kiinaan matkustamista. Australia ilmoitti lauantaina, että se ei päästä maahan manner-Kiinasta tulevia henkilöitä, jotka eivät ole Australian kansalaisia, vakituisia asukkaita tai näiden lähiomaisia.

Myös Suomen ulkoministeriö päivitti perjantaina Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan. Sen mukaan matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan tulee välttää.


==================


Koronaviruksen levitessä yhä uusiin maihin asiantuntija muistuttaa yhdestä helposta ohjeesta taudin hillitsemisessä: älä kaiva nenääsi.

Koronavirus elää luultavasti muutaman tunnin ovenkahvoissa tai muilla pinnoilla. Siitä se kulkeutuu käsien kautta silmiin, nenään tai suuhun.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta referoi esimerkiksi yhtä amerikkalaistutkimusta, jonka mukaan kaikki me koskettelemme kasvojamme vähintään neljä kertaa tunnissa. Muissa tutkimuksissa on saatu jopa paljon korkeampia lukuja.

Kun kädet ovat kosketuksissa limakalvoihin, tauti pääsee etenemään nopeasti elimistöön. Toisaalta pelkkä hyvä käsienpesu katkaisee pöpön elämän sillä erää.


Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen vaikkapa jonkun harmittoman lentomatkan aikana tai ylipäätään missä tahansa, missä ihmiset ovat lähekkäin toisiaan.

Koronaviruksen tarttumisesta ei tiedetä vielä kaikkea, mutta se tiedetään, että pisaratartunta on yksi todennäköinen leviämistapa. Pisaratartunnalla viitataan esimerkiksi ihan tavalliseen aivastukseen.

Aiemmista vastaavista viruksista tiedetään, että pelkkä lyhyt läsnäolo sairastuneen lähellä riittää(siirryt toiseen palveluun).

Koronavirus on samankaltainen virus aiemmin maailmalla riehuneiden SARS:n ja MERS:n kanssa. Vapalahden mukaan SARS on koronaviruksen "sisar" ja MERS "serkku".

Koronavirus tappaa tehokkaammin kuin tavallinen influenssavirus, toisaalta se leviää – ainakin toistaiseksi – hitaammin kuin influenssa.

Helsingin keskustassa näkee nyt paljon turisteja, joilla on kasvoillaan hengitysuojain. Harvoin suojain on niin tiukalla, etteikö pieni pisara pääsisi jostain kulmasta sisään.

Vapalahti arvelee, että suojain voi kuitenkin toimia psykologisesti: se ehkä tekee kantajansa vähän tavallista varovaisemmaksi sekä estää koskettelemasta kasvoja.



Virus lähti leviämään Huanan Seafood Wholesale Market -nimiseltä torilta Wuhanin kaupungista Kiinassa. Torilla myytiin villieläimiä, joiden kautta virus saattoi tarttua ihmisiin. Onko tämä varmasti nyt jo maailmanlaajuiseksi muodostuneen ongelman alkupiste, on vielä epäselvää.

Kaikkein tappavimmat taudit eivät yleensä tartu kovin helposti. Potilas ehtii kuolla ennen kuin hän ehtii tartuttaa tautia laajalle lähiympäristöön. Toisaalta tavallinen influenssa tarttuu herkästi, mutta voi olla hengenvaarallinen vain riskiryhmille eli kaikille, joilla on joku muu vastustuskykyä heikentävä sairaus.


Kuolleisuustiedot ovat Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä. Grafiikka: Eetu Pietarinen / Yle


Tällä hetkellä tartuntoja on Kiinan ulkopuolella vain kourallinen.

Kiinassa joka kuudes sairaalaan päätyneistä potilasta(siirryt toiseen palveluun) on sairastunut kriittisesti. Kuolleista potilaista jotkut ovat viruneet sairaalassa kuukauden päivät(siirryt toiseen palveluun) ennen menehtymistään.





===============



Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan tilanne on rauhallinen eikä karanteenissa olevia altistuneita ole toistaiseksi tarpeen testata. Tähän mennessä altistuneille on tehty kolme testiä, joista kaikki ovat olleet negatiivisia.

Altistuneet ovat karanteenissa Ivalossa ja Rovaniemellä. He ovat kotoisin Kiinasta, Singaporesta, Etelä-Koreasta ja Hollannista.

32-vuotias wuhanilaisnainen on edelleen ainoa koronavirukseen sairastunut.

THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja päivittää sivuilleen(siirryt toiseen palveluun) tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi.

Suomi kehottaa välttämään Hubeita
Tähän mennessä tartuntoja on Kiinassa todettu yhteensä lähes 12 000. Suomen ulkoministeriö päivitti perjantaina Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan. Sen mukaan matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan tulee välttää.

Monet lentoyhtiöt, mukaan lukien Finnair, ovat kertoneet keskeyttävänsä lennot Kiinaan.





حجم الخط
+
16
-
تباعد السطور
+
2
-